Anyajegyek és a bőrrák, az anyajegy vizsgálat fontossága

 

Anyajegyek az egész testfelületen, bárhol előfordulhatnak különböző színekben, formában és méretben. Általában jóindulatúak, egyes esetekben azonban rákos elváltozásokká fajulhatnak. A cikkből kiderül, hogyan ismerhetők fel a veszélyes anyajegyek, és milyen lehetőségek léteznek a kezelésükre.
 

Anyajegyek keletkezése és kialakulásuk okai:
Anyajegyek ott alakulnak ki, ahol nagy mennyiségben gyűlnek össze a bőr színét adó pigmentsejtek (melanociták). A legtöbb anyajegy barna vagy fekete színű. De előfordulhatnak vöröses, illetve kékes színűek is. Ezek mellett vannak még úgynevezett naevus-sejtek is, amelyek közeli rokonságban állnak a melanocitákkal, és szintén anyajegyeket vagy májfoltokat képeznek.

Egyes anyajegyek már a születéskor jelen lehetnek a bőrön, míg mások csak évekkel később alakulnak ki. Aki örökletesen nagyon világos bőrű, általában jellemző rá a nagyszámú anyajegy is. Új tanulmányok arra utalnak, hogy az anyajegyek számát nem csupán a gének határozzák meg. Döntő szerepe van annak is, hogy gyermekként az illető mennyi időt töltött a napon anélkül, hogy a káros sugarak ellen bármiféle védelmet biztosítottak volna számára.
A terhesség alatti hormonális változások is hozzájárulnak a nagyszámú anyajegy képződéséhez. A terhesség során nagyon gyakran előfordul, hogy jóindulatú anyajegyek rosszindulatúvá alakulnak. Ezért az állapotos nőknek szigorúan oda kell figyelniük anyajegyeik rendszeres ellenőriztetésére!

 

Anyajegyek és bőrrák:

Korábban jóindulatú anyajegyek is rákos elváltozásokká fajulhatnak. Veszélyes jel, ha méretük, formájuk vagy színük megváltozik. Az ilyen anyajegyeket diszplasztikus naevusnak nevezik. A többi anyajeggyel ellentétben a kóros anyajegyeket alkotó sejtek között sokkal több az atipikus. Egy diszplasztikus naevus, nem feltétlenül, de lehet a melanoma (fekete bőrrák) előjele.
Különösen veszélyeztetettek azok az emberek, akiknek nagyon sok (több, int 40) anyajegyük van vagy szabálytalan alakúak az anyajegyeik. Esetükben akár 15-ször nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának a kockázata. Emellett jelentősen nagyobb a kockázat azoknál is, akiknek szűk családi körében előfordult a betegség.
Hogyan ismerhetők fel a veszélyes anyajegyek?
Az alábbi jegyekre kell odafigyelnie, ahhoz, hogy anyajegyéről megállapíthassa, hogy veszélyes-e vagy sem:
Aszimmetria: nem egyenletesen kerek vagy ovális foltok.
Az anyajegy határa: az egészséges anyajegy határai élesek. Az elmosódott körvonalú anyajegyeket ezzel szemben intő jeleknek kell tekinteni!
Szín: ha az anyajegy színe több tónusú, akkor rendszeresen ellenőriztetnie kell bőrgyógyásszal!

 

Átmérő:
 

az öt milliméternél nagyobb átmérőjű anyajegyeket is orvosi megfigyelés alatt kell tartani.
Változás: Különösen figyeljen oda, és ellenőriztesse azokat az anyajegyeket, amelyeknél a négy felsorolt változásból legalább egyet tapasztal!
Ha nagyon sok anyajegye van vagy gyanús elváltozást észlel, ne késlekedjen felkeresni a bőrgyógyászatot! Ha a bőrrákot korai stádiumban felfedezik, akkor a páciens gyógyulási esélyei majdnem 100 százalékosak. Mindezek mellett akkor is fel kell, hogy keresse a rendelőt, ha valamelyik anyajegye megsérül, viszket, fáj vagy begyullad, nedvedzik vagy vérzik.

Anyajegyszűrésre itt tud bejelentkezni: BEJELENTKEZÉS 

 

Az anyajegyek vizsgálata: bőrrákszűrés:

Aki a veszélyeztetett csoportba tartozik, rendszeresen kell, hogy ellenőriztesse anyajegyeit, legalább évente egy alkalommal! Az egész testen előforduló valamennyi anyajegyet átvizsgálásra kerül, és könnyen észrevehetők a veszélyes elváltozások. Az anyajegyekről fotók is készíthetők, melyek segítségével a következő kontrollvizsgálat alkalmával könnyebb bizonyosságot szerezni arról, hogy az anyajegy változott-e vagy sem.
Azt, hogy az anyajegy valóban rosszindulatú-e, csak eltávolítása és a belőle vett szövetminta vizsgálata (biopszia) után lehet biztosan megállapítani.
Anyajegyek eltávolítása
Ha egy anyajegyről azt gyanítja az orvos, hogy rosszindulatú, akkor helyi érzéstelenítésben el kell távolítani. Az anyajegy eltávolítása különböző módszerekkel történhet. A nagyobb anyajegyeket szikével vágják ki, majd a sebszéleket a méret függvényében egy vagy több öltéssel zárják össze.
Az anyajegyek eltávolítása során, ha lehetséges, kerülik a lézer alkalmazását, mivel az megégeti a szövetsejteket és az eltávolított anyajegy nem lesz vizsgálható. Semmi esetre sem szabad kísérletezni az anyajegy otthoni eltávolításával. Ellenkező esetben nem csak borzalmas sebek alakulhatnak ki, hanem életveszélyes fertőzés is. Az anyajegyek eltávolítását kizárólag orvos végezheti!

 

Négy jó tanács:

1. Ha az Ön esetében nagy a kockázat, akkor havonta vizsgálja át anyajegyeit! Figyeljen oda a változásokra! Kérje meg egy családtagját, ismerősét, hogy nézze át azokat a bőrfelületeket, amit maga nem tud ellenőrizni, például a fejbőrét!


2. Évente ellenőriztesse anyajegyeit! Minél korábban felfedezik a bőrrákot, annál jobbak a gyógyulás esélyei! Ha gyanús elváltozást észlel, azonnal kérjen időpontot, hogy az esetleges probléma mielőbb kiderüljön!


3. Ha különösen sok anyajegye van, vagy szabálytalan alakú anyajegyei vannak, kerülje a tűző napot, és nyáron tartózkodjon inkább árnyékban! Ha kimegy a napra, védje bőrét magas faktorszámű naptejjel! Gyermekkorban kiemelten fontos a napvédelem, mivel a gyermek- és fiatalkori napégések két- háromszorosára növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát.


4. Ne essen azonnal pánikba, ha egy szabálytalan alakú anyajegyet fedez fel!

Kérjen időpontot rendelőnkbe szűrésre itt: BEJELENTKEZÉS

 


Cikk forrása: WEBBeteg