Pattanásos bőr - akne

 

Akne - Miért alakul ki? Kik lehetnek hajlamosak rá?

 

A 12-24 éves korosztályban ötből négy embernél alakul ki legalább egyszer akne. Bár ezt a bőrbetegséget gyakran a kamaszkornak tulajdonítják, bármely életkorban előfordulhat, így nemritkán a 20-30 éves felnőttekben is kialakulhat, sőt 40-50 éves korban is fennállhat.

Az akne egy gyakori bőrbetegség. Jellegzetessége az, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Bár az akne ritkán számít súlyos megbetegedésnek, jelentős kellemetlenséget és érzelmi stresszt okozhat, továbbá a bőr maradandó hegesedését eredményezheti.

Amennyiben gyermekének (vagy önnek) nem bizonyulnak elegendőnek a kereskedelmi forgalomban kapható szerek, keresse bizalommal bőrgyógyászati rendelésemet! Bejelentkezéshez kattintson ide: BEJELENTKEZÉS

Serdülőkorban gyakrabban érintettek a fiúk, míg felnőttkorban női dominanciát figyeltek meg. Felnőtt nőknél néha enyhe-közepesen súlyos akne alakulhat ki a terhesség során, a menstruációs ciklussal egyes fázisaiban illetve a hormonális fogamzásgátlók szedésekor vagy abbahagyásakor a hormonális változások hatására is. A megfelelő kezeléssel azonban az akne kordában tartható, illetve csökkenthető az akne miatt kialakuló hegesedés is.

 

Az akne formái, jellemzői:

Az akne jellegzetesen az arcon,

a nyakon, a mellkason,

a háton és a vállakon alakul ki,

mivel ezeken a területeken van a legtöbb faggyútermelő mirigy.

 

Az akne az alábbi formákat öltheti:

 

 • Zárt comedók - A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul, a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.

 • Mitesszerek (nyílt comedók) - Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.

 • Pattanások - A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.

 • Ciszták (tömlők) - A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

 

Miért alakul ki?

Alapjában véve három tényező vezethet az akne kialakulásához. A faggyú túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása, emiatt a bőr szőrtüszőinek irritációja, illetve a baktériumok elszaporodása.

Akne alakul ki akkor, amikor a szőrtüszőket - a bőr pórusait - elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el. Minden szőrtüszőbe belenyílik egy faggyúmirigy. A faggyúmirigy által termelt váladék (a faggyú) egészséges bőr esetén a szőrtüszőn keresztül kijut a bőr felszínére, és itt egy védőbevonatot képez mind a bőrön, mind a hajas fejbőrön. Ha a szervezet fokozott mennyiségű faggyút termel, ez az elhalt hámsejtekkel együtt felgyűlve felhalmozódhat a szőrtüszőben, ott megszilárdulhat, mintegy dugót képezve.

A dugó elzáródási akadályt képez, és a szőrtüsző falának kiboltosulását eredményezheti, így kialakul a zárt comedo. Más esetben a dugó közlekedik a bőrfelszínnel, majd elszíneződik, ezáltal létrehozva a mitesszert (nyílt comedo). A bőrfelszínből kiemelkedő fehér közepű piros foltok, a pattanások, akkor alakulnak ki, ha az elzáródott szőrtüszők begyulladnak vagy felülfertőződnek. Mélyen a szőrtüszőben kialakuló elzáródás és gyulladás vezet a bőr mélyén meghúzódó ciszták kialakulásához. A bőr egyéb pórusai - az izzadtságmirigyek kivezetései - általában nem vesznek részt az akne kialakulásában.

Az, hogy mi vezet a fokozott faggyútermeléshez jelenleg még nem egyértelműen tisztázott. Számos tényező, így a hormonok, a baktériumok és bizonyos gyógyszerek, illetve genetikai tényezők mind szerepet játszhatnak.

Kik hajlamosabbak az akne kialakulására?

A szervezet hormonális változásai akne kialakulásához vezethetnek, illetve a ronthatják a betegséget.

 

Ilyen jellegű változás megy végbe:

 

 • tizenéves fiúk és lányok szervezetében;

 • a menstruációt megelőző néhány napban a lányok és felnőtt nők esetében;

 • terhes nőkben;

 • bizonyos gyógyszerek, például a kortizon szedése esetén.

   

További rizikófaktor lehet:

 • a bőr zsíros, olajos hatóanyagokkal való ápolása, bizonyos kozmetikumok használata;

 • ha másnak már volt akneja a családban;

 • a bőr dörzsölődése, vagy tartós nyomása például telefon, mobil telefon, bukósisak, szoros inggallér vagy hátizsák által.

   

Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

 

Ha az akne vagy az akne talaján kialakuló hegesedés befolyásolja társas kapcsolatait vagy önértékelését, érdeklődjön a lehetséges kezelésről itt: BEJELENTKEZÉS

Bár az akne csak ritkán számít súlyos megbetegedésnek, érdemes a bőrgyógyászati rendelést felkeresni, ha bőre huzamosabb ideig pattanásos, vagy gyulladásos ciszták alakultak ki. Az orvosi kezelés által megelőzhető a bőr elhegesedése és egyéb károsodása is.

Az akne kezelés lényege a faggyútermelés csökkentése, a hámsejtek megújulásának gyorsítása és a bakteriális fertőzés kezelése, külön-külön vagy együtt, külsőleg és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel.

 

Cikk forrása: WEBbeteg.hu